sábado, 28 de junio de 2008

Signatura del conveni de col·laboració entre la RASD i l'Agència Catalana de Cooperació (Generalitat de Catalunya)


ACAPS-Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí
26 de juny de 2008


Aquesta tarda el Parlament de Catalunya ha acollit l'acte de signatura del conveni de col•laboració entre la RASD i l'Agència Catalana de Cooperació

L'acte ha comptat amb la presència del Ministre de Cooperació de la RASD el Sr. Salek Baba i tots els diputats dels diferents grups polítics que formen els grup interparlamentari "Pau al Sàhara" També ha estat present en l'acte el Director General de l'agencia Catalana Sr. Minoves promotor de l'acte de signatura.

El Sr. Salek Baba ha fet una exposició de la situació en que es troba la població sahrauí tant els que estan privats de tota llibertat en la zona ocupada com els que es troben en els camps de refugiats. Ha estat contundent a l'hora de manifestar el fet de que és un problema polític que si no es resolt políticament és possible el retorn a les armes..... Necessiten de l'ajut en la cooperació en els campaments però cal fer respectar els drets humans al Sàhara Occidental i això no més es pot aconseguir amb una pressió política en la que Marroc no pugui actuar impunement.

Tots els grups polítics han mostrat la seva predisposició en la defensa dels drets del Poble Sahrauí i han mostrat el seu consens per treballar tots plegats per tal d'aconseguir el Dret a l'autodeterminació que te el Poble Sahrauí.

Generalitat de Catalunya
Dijous, 26 de juny de 2008

La Generalitat renova la seva col·laboració amb el Polisario per donar suport a la població sahrauí

L'acord signat avui permetrà atendre la població sahrauí en àmbits com la salut, l'educació o l'ajut humanitari fins el 2010

El director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, ha signat aquesta tarda davant la comissió de Cooperació i Solidaritat del Parlament de Catalunya un conveni amb el ministre de Cooperació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Salek Baba

Aprofitant la reunió, avui dijous, de la Comissió parlamentària de Cooperació i Solidaritat, les parts catalana i sahrauí han donat continuïtat amb un nou conveni a l’acord que ja van signar l’abril de 2005. Tant amb l’anterior col·laboració com en la present, l’objectiu és treballar amb la població present als camps de refugiats de Tinduf i la que viu als territoris alliberats del Sàhara Occidental.

Els àmbits previstos d’actuació de l’acord són salut, educació i ajut humanitari. Aquest conveni és vigent des de la seva signatura fins el 2010 i anirà concretant les aportacions econòmiques anuals.

En el decurs de la compareixença davant de la comissió parlamentària, Salek Baba, ha lamentat l’actual situació de “bloqueig” que pateixen les negociacions amb el Marroc i ha recordat les necessitats més urgents que pateixen els sectors més vulnerables de la població sahrauí, com els infants, les dones i les persones grans.

Baba també ha explicat que la distribució de l’ajut i aliments de primera necessitat als camps de refugiats del desert algerià per part de Nacions Unides sovint es fa “amb retard” i agreugen la situació. El ministre de la RASD ha agraït el suport humanitari i l’assistència internacional, i ha insistit que qualsevol solució del conflicte “passa pel dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”. Tots els grups amb representació parlamentària han mostrat el seu suport i solidaritat a aquesta demanda.

Sàhara Occidental, país prioritari

El Sàhara Occidental és un dels territoris d’actuació prioritària de la Cooperació Catalana, tal com estableix el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2007-10. Des de la seva descolonització per part de la metròpoli espanyola, el seu territori està ocupat per part de Marroc sense cap mena de reconeixement legal per cap agent internacional, ni per l’ONU ni per la resta d’estats africans.

Des de les Nacions Unides s’ha intentat mediar en diferents ocasions per posar fi al conflicte que ha provocat milers de morts i una xifra encara més gran de població desplaçada. La Cooperació Catalana se suma a la proposta coneguda com a Pla Baker, que preveu el retorn de la població refugiada al seu lloc d’origen i l’organització d’un referèndum d’autodeterminació.

Fuentes:
*ACAPS-Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí
*Generalitat de Catalunya

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: