martes, 15 de abril de 2008

L'ACAPS critica el «suport explícit» de Montilla al pla d'autonomia marroquí per al Sàhara


EL PUNT. Barcelona
dimarts, 15 d'abril de 2008


L'associació demana «una rectificació» al president de la Generalitat

El viatge institucional del president de la Generalitat al Marroc la setmana passada ha estat rebut com una galleda d'aigua freda per l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS). En especial el fet que considerés «un punt de partida» el pla d'autonomia proposat pel govern marroquí per solucionar el conflicte del Sàhara. L'ACAPS, que té previst concentrar-se aquesta tarda a la plaça Sant Jaume, demana «una rectificació» pel que entén que és «un suport explícit» del President al pla.

Malgrat que José Montilla va intentar passar de puntetes sobre el pla marroquí d'autonomia per al Sàhara, des de l'ACAPS consideren que va anar massa enllà a l'hora de dir que és «un punt de partida» per a la solució del conflicte, malgrat afegir-hi que «els punts d'arribada els marquen els pobles». Va ser després de l'entrevista amb el president del comitè reial consultiu d'Afers per al Sàhara, Kalihenna Oueld Errachid, –exmembre del Front Polisario nomenat pel rei en aquesta responsabilitat–. Des de l'ACAPS interpreten les paraules de Montilla com «un suport explícit» a un projecte autonomista que, recorden, «no respecta la legalitat, ni el dret internacional» i recorden les reiterades resolucions de l'ONU «que reconeixen el dret d'autodeterminació del poble sahrauí». En un manifest, l'ACAPS denuncia que el president de la Generalitat «oblida que el Sàhara és ocupat il·legalment pel Marroc, que aquest país explota les seves riqueses naturals en contra de la legislació internacional i que la població sahrauí suporta una dura repressió, és marginada i viu la vulneració sistemàtica dels seus drets com a persones i com a poble». Li recorda, a més, que el programa dels socialistes en les passades eleccions donava suport a les negociacions entre el Marroc i el Front Polisario, sota comandament de l'ONU, per trobar «una solució política justa, duradora, democràtica i acceptable per totes les parts que permeti l'autodeterminació del poble sahrauí». En el manifest l'associació demana «una rectificació» a Montilla. Justament ahir, la presidenta de l'ACAPS, Núria Salamé, va reclamar al president de la Generalitat que aclareixi «què l'ha portat a fer aquestes declaracions», segons deia l'agència ACN, i, junt amb el delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualat Moussa, es van mostrar sorpresos pel que veuen com una interferència de Montilla en el «legítim procés d'autodeterminació del poble del Sàhara» i van lamentar que faci «plantejaments d'acceptació de processos d'autonomia».

ICV REBUTJA EL PLA

I, coincidència o no, ICV ha demanat «un canvi de rumb» en les relacions del govern espanyol amb el Marroc.

En el que també pot interpretar-se com un rebuig a les paraules de Montilla, la portaveu ecosocialista, Dolors Camats, advertia que el punt de partida a la solució del conflicte al Sàhara Occidental «no pot ser la proposta marroquina d'autogovern, sinó les resolucions aprovades fins ara, que afirmen que la solució pacífica del conflicte s'ha de basar en l'autodeterminació del poble sahrauí».

+ información en SAHARA RESISTE:
*
Manifest de la concentració del 15 d'abril a Barcelona: Per la INDEPENDÈNCIA DEL SÀHARA OCCIDENTAL, contra les declaracions del president Montilla
*
El 15 d'abril TOTS i TOTES davant el Palau de la Generalitat, pel dret a l'autodeterminació del poble sahrauí
*
15 de abril: CEAS-Sáhara anima a realizar concentraciones de apoyo y solidaridad con el Pueblo Saharaui en todas las Comunidades Autónomas
*
Palabras que flotan en un mar de silencios

Fuente: VilaWeb

No hay comentarios: