lunes, 23 de noviembre de 2009

EUCOCO 2009, Barcelona. Crónica y reportaje fotográfico


ACAPS Wilaya Alt Penedès
23 de novembre de 2009


Barcelona ha estat capital del Sàhara Occidental

La 35 Conferència Europea de Coordinació de suport al Poble Sahrauí (EUCOCO), celebrat aquest cap de setmana, ha situat Barcelona al centre de la solidaritat internacional per al poble sahrauí. Centenars de persones, delegacions de 36 països, organitzacions socials, institucions i ONG’s dels cinc continents, han coordinat i planificat iniciatives a favor dels drets inalienables del Poble Sahrauí. Cal destacar el treball dels congressistes en 11 tallers (10 d'oberts i 1 de tancat) en els que s'han arribat a conclusions importants per tal de continuar la lluita i el sosteniment de la causa en camps com l'educació, la promoció social de la dona, l'explotació dels recursos naturals, drets humans i zones ocupades, acció jurídica, acció política, promoció cultural, ...

L’EUCOCO se celebra anualment en una ciutat europea per unir esforços i contribuir a la resolució del conflicte del Sàhara Occidental i reivindicar una vegada més el dret inalienable del Poble Sahrauí a l’autodeterminació. El Poble Sahrauí pateix l’exili, des de l’any 1975, amb un territori està dividit per un mur de més de 2.700 km i ocupat militarment pel Regne del Marroc.

La conferència ha estat un clam per demanar una solució política del conflicte del Sàhara Occidental, ha denunciat la vulneració sistemàtica del drets humans als territoris ocupats, l’espoli dels recursos humans pel Marroc i països europeus i la inoperància de la comunitat internacional, especialment d’Espanya i de la Unió Europea. Finalment, exigeix el compliment de la legalitat i el dret internacional i que es reprenguin les negociacions bloquejades pel Regne del Marroc, d’acord amb les resolucions de l’ONU. La proposta de la creació d’un intergrup mundial per coordinar els intergrups de parlaments presents en els cinc continents.

Aminetu Haidar, sahrauí defensora dels drets humans, detinguda a l’aeroport de l’Aaiun i expulsada cap a Lanzarote contra la seva voluntat, va ser una de les protagonistes absents presents a l’EUCOCO. En una connexió via telefònica i mitjançant unes declaracions en video, Aminetu Haidar va explicar que està fent vaga de fam per defensar els seus drets i els del poble sahrauí, que passen per poder retornar lliurement al Sàhara Occidental. L’activista, amb l’estat de salut deteriorat, va manifestar la ferma la voluntat d’arribar, si és necessari, fins a la mort. El grup de set defensors de drets humans que han estat detinguts acusats de traïció, que possiblement seran jutjats per un tribunal militar i que estan desapareguts, també en van ser protagonistes en els diferents parlaments de l’EUCOCO.

A la Conferència hi han participat representants del Govern sahrauí del més alt nivell: normalment, el President de la RASD, el President de l’Assemblea Nacional i diferents membres del seu govern, així com els ambaixadors i delegats del Front Polisario dels diferents països.

Fotos de l'EUCOCO

Dissabte concentració a la plaça de Sant Jaume

Dissabte 21 de novembre, coincidint amb l’EUCOCO i l’[elkoko], es va dur a terme una nombrosa concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els recents esdeveniments centrats en l’agreujament de la repressió sobre els sahrauís defensors de drets humans i sobre la població civil indefensa han estat protagonistes dels crits dels manifestants. Els manifestants també van fer responsables del genocidi i espoli, que pateix del Poble Sahrauí, al Govern de l’Espanya i a la Unió Europea. Crits com “Marruecos culpable – España responsable” o “Zapatero atiende el Sahara no se vende” van inundar la plaça barcelonina.

El proper EUCOCO se celebrarà a França, país que dóna suport incondicional al Regne del Marroc.

Fotos de la concentració a la Plaça Sant Jaume

Èxit de participació a la primera Jornada Juvenil d’Activisme Solidari amb el Poble Sahrauí

EUCOCO Barcelona tenia l’objectiu de sensibilitzar al màxim la ciutadania i implicar les entitats i organitzacions per tal “d’omplir de Sàhara” la ciutat i, per extensió, Catalunya. Així doncs, en el marc de l’EUCOCO, també se celebrà la primera Jornada Juvenil d’Activisme Solidari amb el Poble Sahrauí - [elkoko], al mateix emplaçament al Centre Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), el dissabte 21 de novembre. [elkoko] era la primera experiència d’aquest tipus i ha estat acceptada amb un gran èxit de participació. L’organització de la jornada ha anat a càrrec de l’ACAPS i els joves de les organitzacions Sàhara Horta i Gràcia amb el Sàhara.

La jornada va acollir tres taules rodones sobre activisme internauta, activisme universitari i activisme per als drets humans. Així mateix, es van visionar els documentals “El problema”, una producció de Producciones Mundodoc S.L., amb la realització de Jordi Ferrer i Pablo Vidal, i “El Sahara no se vende”, una producció de Joaquín Calderón, Luis Arellano y Navarra de Cine SL.

Coincidint amb la jornada es va anunciar que “El Sàhara no se vende” acabava de ser anunciat finalista del premi al millor llarmetratge del festival de cinema documental d’Extremadura EXTREMA’doc 09.

La jornada va comptar amb la intervenció no programada de Mohamed Sidati, ministre delegat per a Europa de la RASD i membre del secretariat nacional del Front POLISARIO, que va agrair la nombrosa participació, que omplia la sala d’actes de gom a gom, i la iniciativa d’organitzar una jornada d’aquestes característiques en el marc d’EUCOCO.

Fotos de la Jornada Juvenil d’Activisme Solidari amb el Poble Sahrauí

Más información en la web ofcial de la EUCOCO 2009 (35 Conferencia Europea de Coordinación y Apoyo al Pueblo Saharaui)

+ información en SAHARA RESISTE: EUCOCO 2009

Fuente: ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog)

No hay comentarios: