viernes, 26 de octubre de 2007

MANIFESTACIÓ A MADRID


Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears
19 d'octubre de 2007

Com hem fet en els darrers anys, enguany també ens sumam a la manifestació que, a nivell de tot l’Estat espanyol, es farà a Madrid el proper dia 10 de novembre.
Us convidam a participar-hi.

MARXA PER LA INDEPENDÈNCIA DEL POBLE SAHRAUÍ I CONTRA LA TORTURA I LA VIOLACIÓ DELS DRETS HUMANS AL SÀHARA OCUPAT

L’Estat espanyol és, històricament i políticament, responsable de la colonització del poble del Sàhara Occidental, ja que va ocupar el territori i en va explotar els recursos durant més d’un segle. Aquesta responsabilitat no va acabar el 14 de novembre de 1975, en què es firmaren els tristament cèlebres “Acuerdos Tripartitos de Madrid”, que representaren l’incompliment de tots els compromisos d’Espanya amb la seva colònia i el lliurament del territori i els seus habitants als països veïns del Marroc i Mauritània.

Els diferents governs de l’Estat durant la democràcia no han assumit el seu compromís històric amb el poble sahrauí, al contrari: cada vegada s’allunyen més de la seva responsabilitat en el conflicte, tant en la dimensió nacional com en la internacional. L’Estat espanyol té una assignatura pendent, un deute moral, històric i polític amb el poble del Sàhara. I no podrem parlar mai de llibertat, de justícia o de democràcia sense haver conclòs un procés de descolonització que deixàrem sense acabar i que ha provocat anys i anys de patiment a aquest poble germà.

L’exèrcit del Marroc que envaí el Sàhara com a conseqüència de l’abandó d’Espanya, continua des de llavors ocupant per la força el territori. El Marroc s’ha negat sempre a complir les resolucions aprovades per l’ONU i cerca, per tots els mitjans, anexionar-se un territori sobre el qual no té cap vincle de sobirania, com va demostrar el Tribunal Internacional de Justícia. Mentrestant, el govern espanyol parla de “diplomàcia activa”, quan el que fa és contribuir a mantenir l’ocupació il•legal del Marroc, a qui ven armes per molts de milions i amb qui signa tractats de pesca i convenis preferencials que inclouen l’espoli dels recursos que pertanyen al Sàhara.

El mes de març de 2008 hi ha eleccions generals i el moviment solidari amb el poble sahrauí farà arribar a tots els partits polítics la preocupació que tenim per la gravetat en què es troba el conflicte i, particularment, per la violació permanent i sistemàtica dels drets humans de la població civil a les zones ocupades: detencions, empresonaments i judicis arbitraris, humiliació, repressió i tortura contra persones que reclamen el referèndum d’autodeterminació i l’alliberament dels presos polítics i els desapareguts.

Instam el govern espanyol a defensar, sense maniobres ni doble joc, els drets legítims dels sahrauís com a poble que aspira a l’autodeterminació i la independència. Som molts de ciutadans que, si convé, podem fixar el nostre posicionament electoral en funció de temes que, com el del Sàhara Occidental, tenen una gran càrrega ètica i moral. I això pot marcar la diferència entre unes i altres opcions polítiques a l’hora de votar: sovint l’únic argument que ens queda en circumstàncies com aquesta.

Fuente: Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears

No hay comentarios: