martes, 27 de enero de 2009

SMAP EXPO 2009. Deseamos un final feliz para compartir esta victoria


SMAP EXPO 2009. Deseamos un final feliz para compartir esta victoria

Celebramos la carta que Miquel Carrillo, Coordinador de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara en el Parlament de Catalunya, ha dirigido al movimiento solidario. Por nuestros conocimientos y experiencia dentro del movimiento asociativo saharaui, creemos con sinceridad que esta red solidaria nunca ha estado interesada en generar polémicas ni enfrentamientos inútiles con nadie, y menos con las instituciones públicas. Al contrario, la línea de comportamiento habitual siempre ha sido la búsqueda permanente de apoyos y complicidades en todos los sectores sociales con las justas y legales reivindicaciones del Pueblo Saharaui. Si nos vemos abocados a efectuar determinadas denuncias es, sencillamente, porque no nos dejan otra alternativa.

Por tanto, estamos de acuerdo con Miquel Carrillo en que la mejor actitud es intentar pasar página cuanto antes de la SMAP EXPO 2009, un episodio desagradable pero con 'final feliz'. Ahora bien, las cosas fueron excesivamente lejos y el esfuerzo realizado por el movimiento solidario ha sido demasiado doloroso como para que quede en una mera anécdota, sin apenas importancia, o en un grito de alarma del todo innecesario. Lo escrito, escrito está, y esa es nuestra mejor prueba de
cómo sucedieron los acontecimientos.

Según la información de que disponemos, la historia podría acabar realmente bien si por iniciativa del ‘intergrup’ se consigue que el Parlament apruebe una declaración felicitándose por el hecho de que en la SMAP EXPO 2009 de Marruecos, celebrada en Barcelona, no se haya podido especular con los recursos del Sáhara Occidental y además se concluya que, para futuras ocasiones, en Catalunya deberá respetarse la legalidad internacional en todas las actividades que directa o indirectamente afecten a los derechos del Pueblo Saharaui y a sus legítimos intereses.

Deseamos que se nos presente muy pronto la oportunidad de dar la enhorabuena al Parlament de Catalunya y hacer público nuestro profundo agradecimiento a las diputadas y diputados catalanes por su nueva declaración de apoyo al Pueblo Saharaui. Este es nuestro humilde cheque en blanco en relación al epílogo de la SMAP EXPO. Sin vencedores ni vencidos. Sumando juntos en una misma dirección.

Otras heridas, por desgracia, están todavía
pendientes de curar.

Sahara Resiste

COMUNICAT AL MOVIMENT SOLIDARI AMB EL SÀHARA
26.01.2009

LA PRIMERA FIRA DEL MARROC A BARCELONA NO HA FET CAP REFERÈNCIA AL SÀHARA OCCIDENTAL


Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona la Fira SMAP que ha estat anunciada pels organitzadors com “el primer gran esdeveniment cultural i comercial de Marroc a Espanya”. La Fira ha estat un èxit de participació del públic, sobretot entra la comunitat marroquina de Catalunya que actualment supera les 200.000 persones.

Més enllà de la indiscutible conveniència de la Fira, abans de la seva celebració va causar inquietud entre el moviment solidari amb el Sàhara occidental l'anunci oficial de la fira en el que es llegia que es pretenia promoure “inversions immobiliàries a les províncies saharianes”.

Cal recordar que el Marroc manté ocupat per la força i il·legalment la majoria del territori del Sàhara occidental. L'ONU considera aquest territori com a pendent de descolonització i en nombroses resolucions el Consell de Seguretat reconeix el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació, el que inclou que el país ocupant no pot promoure activitats econòmiques com les que anunciava la fira SMAP.

Per evitar malentesos, s'ha de precisar que ni la Generalitat ni l'Ajuntament no han aportat finançament públic a l'esdeveniment, que ha tingut uns objectius d'àmbit empresarial i privat.
Les institucions catalanes tampoc tenien informació en el sentit que l’organització de la Fira volgués fer propaganda de l’explotació turística i comercial dels territoris que pertanyen al Sàhara occidental. Per tant, cap implicació activa de les nostres institucions en aquesta suposada operació.

Un cop varem tenir coneixement a través de la web de l’SMAP, que es podia incloure el Sàhara com a objectiu econòmic, Acaps (Associació Catalana d’Amistat amb el Poble Sahrauí) ha denunciat públicament aquesta situació. Acaps ha fet arribar la protesta a les institucions catalanes i municipals així com a l’organització de la Fira.

Com a coordinador de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara m’he adreçat a l’Ajuntament de Barcelona, a la Conselleria de Vicepresidència de la Generalitat, al departament de Cooperació, a la Conselleria d’Acció Social i a la Secretaria d’Immigració. Em consta que s’ha actuat per capgirar la situació.

Després de totes aquestes gestions, dutes a terme en els darrers quinze dies, finalment a la Fira SMAP no s’ha contemplat cap referència a la promoció de negocis als territoris del Sàhara ocupat, al contrari del que s’havia anunciat inicialment.

Per tant, donem per tancat aquest episodi i celebrem que Barcelona no hagi estat escenari de cap mena de publicitat perjudicial per als interessos del poble sahrauí que sempre ha tingut el suport unànime de la representació parlamentària de Catalunya i de les institucions catalanes a nivell nacional i també municipal.

Miquel Carrillo Giralt
Coordinador de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara


Fuentes:
*ACAPS Wilaya Alt Penedès
*Bloc de Miquel Carrillo

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: