martes, 16 de diciembre de 2008

Sultana Khaya el testimoni de convicció i lluita pel respecte dels Drets Humans al Sàhara Occidental ocupat


ACAPS Wilaya Alt Penedès
16 de desembre de 2008


Sultana Khaya va participar en una taula rodona sobre els drets humans, com a acte central de la commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, a Vilafranca.

L’acte es va dividir en tres parts. L’historiador Ramon Arnabat va parlar sobre el context històric de la declaració dels drets humans i la va contextualitzar amb el present, amb els conflictes oberts i atacs als drets humans. El passi del DVD "Neus Català, el seu testimoni", va ser comentat per Mar Trallero, representant de l'Amical Ravensbrück, entitat dedicada a continuar la recuperació de la memòria històrica de les dones espanyoles als camps de concentració nazis. Seguidament, Rosario Vázquez, responsable de la campanya contra les mines antipersones de Colòmbia i defensora dels drets humans, recordava que el seu país viu immers en un conflicte armat des de fa 40 anys i que la vulneració dels drets humans és habitual.

El testimoni de Sultana Khaya va tancar l’acte. Sultana Khaya ha esdevingut víctima i símbol de la lluita pacífica dels joves estudiants sahrauís per la defensa dels drets humans i del poble sahrauí, als territoris ocupats. Sultana va patir la crueltat i la brutalitat de la repressió de les forces policials marroquines, fins a perdre un ull, empresonada, patir tortures i vexacions. Amb tot, convençuda dels seus principis i de l’acceptació del sacrifici personal per als drets del seu poble, la força de les paraules de Sultana Khaya transmeten energia i valor. Sultana denuncia i es pregunta què fa Espanya i la comunitat internacional davant l’assassinat d’estudiants sahrauís, de detencions arbitràries sense garanties processals, d’empresonaments il·legals, de desapareguts, de l’incompliment de les resolucions de l’ONU, de l’espoli dels recursos naturals, de la sistemàtica vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. Per què Espanya ven armes al Marroc? Per què hi ha un blindatge informatiu sobre el que passa al Sàhara Occidental?

Sultana Khaya està a Catalunya recuperant-se de les greus agressions i dels maltractaments rebuts per les forces de repressió del Marroc. Ella, com tot poble sahrauí, és forta i està convençuda de la justícia, cap agressió l’atura sinó que li dóna força per continuar lluitant fins al final. Tot un exemple a seguir.

Fotos de la Sultana Khaya a Vilafranca

+ información en SAHARA RESISTE: 12 de desembre. Sultana Khaya, víctima i testimoni de la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental a Vilafranca

Fuente: ACAPS Wilaya Alt Penedès

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: