viernes, 19 de noviembre de 2010

Els dos activistes de Resistencia Saharaui arriben a Barcelona: 'No us oblideu del Sàhara, si us plau!'

Isabel Terraza i Antonio Velázquez, ahir a la seva arribada a l'aeroport d'El Part. Foto: A.B.

Avui
19 de novembre de 2010

“No us oblideu del Sàhara, si us plau!”

L'activista catalana expulsada del Marroc i el seu company acusen l'Estat espanyol de complicitat en la repressió a Al-Aaiun

Expliquen que van ser intimidats per agents marroquins quan estaven a punt de volar cap a casa

“Hi ha molts feritsa les cases que no gosen anar a l'hospital per por que els detinguin”

19/11/10 02:00 - BARCELONA - Anna Balcells

Cansats però amb les conviccions reforçades pel dur periple que han viscut durant els darrers deu dies al Sàhara Occidental, l'activista catalana Isabel Terraza i el seu company, el mexicà Antonio Velázquez, van arribar ahir a Barcelona procedents de Las Palmas, a on van aterrar dimecres després de ser expulsats del Marroc.

Tots dos van ser al campament de protesta sahrauí als afores d'Al-Aaiun desmantellat violentament el 8 de novembre passat per policies i militars marroquins i, des de llavors, han viscut amagats a la capital del Sàhara Occidental per evitar les represàlies de les milícies.

Des del seu amagatall i amb l'ajuda d'un mòbil, han donat testimoni de la repressió de les forces de seguretat marroquines i dels incidents als carrers d'Al-Aaiun.

Una vintena de familiars i amics els van rebre a la terminal 1 de l'aeroport del Prat amb banderes sahrauís i pancartes. Mentre esperaven la sortida del passatge del vol, els pares de la noia explicaven l'angoixa amb què han viscut els últims dies. “Ha estat molt dur”, va dir el pare, mentre la mare recordava amb ulls plorosos els quatre dies que va perdre el contacte telefònic amb la filla. “No oblideu el poble sahrauí, si us plau!”, van implorar Terraza i Velázquez tot just trepitjar el vestíbul de l'aeroport, mentre denunciaven l'“extermini” de què és víctima. Al Sàhara, “està morint gent cada dia, hi ha presos, desapareguts”, van explicar els activistes, que van reclamar que la Creu Roja Internacional tingui accés a Al-Aaiun per visitar “el gran nombre de ferits que hi ha, que no s'atreveixen a anar a l'hospital per por de ser detinguts”. Tots dos van tornar a criticar l'Estat espanyol per la seva passivitat en la crisi. “Espanya explota els recursos naturals sahrauís i després es renta les mans en el conflicte. És tan culpable com el Marroc de les greus violacions dels drets humans que s'estan cometent al Sàhara”.

Terraza i Velázquez van desvelar les pressions i “intimidacions” de què van ser objecte per part de la policia marroquina quan ja tenien l'ordre d'expulsió i estaven a punt d'embarcar cap a les illes Canàries. “Va ser molt difícil i complicat sortir de l'aeroport”, va dir Terraza, que va detallar que agents marroquins l'amenaçaven d'enviar-la “al dipòsit de cadàvers”, mentre interrogaven en una sala a part el seu company. L'activista catalana va expressar el seu agraïment al vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira per la pressió feta al ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè els garantís la sortida del Marroc.

“No hem comès cap delicte”, van proclamar tots dos. “Volem donar testimoni del que està passant i que els torturadors paguin pels seus crims”.

ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog)
dijous 18 de novembre de 2010

Isabel Terraza i Antònio Velázquez arribaran avui a l'aeroport del Prat de Barcelona

Les informamos que Antonio Velázquez e Isabel Terraza llegarán al aeropuerto de El Prat de Barcelona el jueves 18 de noviembre a las 17.35 p.m provenientes de Las Palmas de Gran Canaria.

Desde Resistencia Saharaui volvemos a agradecer a los medios de comunicación españoles su soporte y cobertura que ha facilitado nuestra protección y sobretodo a difundido la realidad que sufre la población saharaui.

Agradecemos la implicación de la Generalitat de Catalunya en nuestro regreso seguro.

Insistimos que a pesar del peligro que nos supone permanecer en la ciudad del Aaiún, lamentamos enormemente abandonar el territorio porque sabemos que continúa la grave violación a los Derechos Humanos a la población civil saharaui.

RESISTENCIA SAHARAUI

+ INFORMACION:

VER TODOS LOS VÍDEOS DEL CAMPAMENTO DE PROTESTA DE Agdaym Izik en la web de Resistencia Saharaui:


Fuentes:
*AVUI
*ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog)
*resistencia saharaui

No hay comentarios: