martes, 23 de septiembre de 2008

La il·legalització dels sahrauís a Catalunya


TRAB EL BIDAN, el Sàhara i la llibertat dels sahrauís
19 de setembre de 2008

Aquests últims temps, estem vivint una sèrie de situacions desagradables i curioses. Desagradables perque afecten a persones que ténen una existència moplt complicada i a les quals sembla ser, que cada cop més se les ha de retallar els seus drets i les que potser no se les vol reconeixer la seva condició de persones (jo crec que les persones no poden ser il·legals, però no voldria encetar aquest debat en aquest moment)
Curioses, perque qui aplica les mesures restrictives i la retallada de les condicions legals dels sahrauís a Catalunya, són administracions d'esquerres. Jo mai ho hagués dit.
Ara mateix, no voldria oblidar com s'els nega la documentació de retorn als estudiants sahrauís de Barcelona, alegant que hi ha documentació que no es correcta, després de que aquesta hagi estat validada pels propis funcionaris o com es defineix contradictòria una documentació feta per una altra administració, sense donar alternativa ... al final qui paga els plats trencats son uns pobres estudiants a qui s'els nega la documentació de retorn des dels Campaments de Tindouf, i després veuen com la seva Tarja d'Estudiant, es retinguda, després de fer-los retornar abans d'hora des del desert, seguint les indicacions, també, d'un altre funcionari de l'administració que les denega i ha retingut.
Tampoc voldria oblidar com ajuntaments d'esquerres (Girona, L'Hospitalet, ... ) deneguen l'empadronament a infants sahrauís malalts. Un d'ells, després de 6 anys de tractament i d'estar empadronat, se li nega renovar la Tarja Sanitària a mig tractament i l'empadronament ... se l'obliga a restar il·legal.
Es nega l'asil polític als activistes sahrauís, quan és pública i notoria, la seva condició, quan les ferides fetes pels seus torturadors encara estan a la vista i quan la seva condició es reconeguda per ONGs com a Amnistia Internacional. A la nostra administració s'els ha arribat a demanar un certificat de l'Estat del Marroc ... les paraules sobren.
Estem veient com els sahrauís a Catalunya, han d'emprendre una segona diàspora cap a llocs on les coses els hi son més fàcils, ja que aqui a més de ser ciutadans del 3er Mon, s'els uneix una altra dificultat, la de ser sahrauís.
Arreu d'Espanya hi ha projectes d'estudiants sahrauís que reben el suport de les respectives administracions, i l'assessorament suficient per permetre que es puguin desenvolupar amb normalitat i sense més dificultats per les famílies acollidores. Els infants sahrauís que es queden per malaltia o per agrupació familiar, reben l'assessorament i si cal també, el suport de les administracions. Arreu d'Espanya, els sahrauís son tractats amb normalitat, com qualsevol ciutadà que ha de complir amb les seves obligacions i que pot exercir els seus drets.
Catalunya, històricament, sempre ha estat una terra d'acollida i crec que cal que continui essent així. Crec que no es poden estigmatitzar ni els sahrauís ni els que intentem ajudar-los. Els uns i els altres, mai hem demanat més que allò que ens pertany o que tenim dret.

Fuentes:
*TRAB EL BIDAN, el Sàhara i la llibertat dels sahrauís
*ACAPS Wilaya Alt Penedès

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:PARTICIPA:

No hay comentarios: