miércoles, 11 de marzo de 2009

Fatma el Mehdi, secretària general de la Unió Nacional de Dones Sahrauís, al Parlament de Catalunya


Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Grup Parlamentari


NOTA DE PREMSA
04.03.2009


LA LÍDER DE LES DONES SAHRAUÍS, AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Aquest dimecres ha tingut lloc una sessió conjunta de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara i de la Comissió sobre els Drets de les Dones, amb Fatma el Mehdi, secretària general de la Unió Nacional de Dones Sahrauís. Han presidit la reunió de forma conjunta, el diputat d’Esquerra Miquel Carrillo, coordinador de l’Intergrup, i la diputada socialista Caterina Mieras, presidenta de la Comissió sobre els Drets de les Dones. Hi ha assistit deu diputats de CiU, PSC, ERC i ICV així com reprsentants d’ACAPS, Ulls del Món i l’Agència Catalana de Cooperació.
La presència de Fatma ha tingut especial interès pel relat que ha exposat sobre l’important paper de la dona als camps de refugiats, més encara en el marc de la commemoració del proper 8 de març, dia Internacional de la Dona.
Fatma el Mehdi ha explicat que més de 180.000 sahrauís viuen des del 1975 en els camps de refugiats de la Hamada Argelina. La Unió Nacional de Dones Sahrauís ha organitzat les dones que hi viuen en tots els àmbits: logística de l’alimentació, educació, sanitat, cultura.
La majoria d’homes va ser al front des del 75 fins el 1991, durant setze anys. Per aquesta raó, i per una tradició inherent a la manera de ser del poble sahrauí, la dona té un estatus singular i molt més progressista que a la majoria de societats àrabs i musulmanes. Fatma el Mehdi ha parlat d’aquesta diferència i de les prioritats de treball, tant als campaments com als territoris ocupats.
La líder sahrauí ha destacat el projecte de creació d’uns locals públics propis per a les dones, que estan tenint un funcionament exitós. Són cases per a les dones amb diferents espais on poden rebre classes d’alfabetització i formació i realitzar actes socials. Són sobretot un punt de trobada per a consultes de tot tipus: sanitària, planificació familiar, etc. No han estat exemptes de polèmica, a l’haver introduït alguna experiència de bany turc i maquillatge, que aparentment són aspectes no prioritaris davant les necessitats més immediates dels refugiats. Fatma ho ha defensat per la necessitat d’avançar en la pedagogia de la higiene, molt precària en les dures condicions de vida al desert, i també en els usos de material cosmètic com determinades cremes que arriben a la població i estan provocant problemes dermatològics.
La dona sahrauí “vol estar preparada per sobreviure com a persona en el marc d’un futur Sàhara lliure, tan en el terreny domèstic com en el professional i també en el camp polític”. Fatma ha destacat els programes de cooperatives i els de microcrèdits, que permeten desenvolupar iniciatives empresarials a petita escala conduïdes per dones.
Fatma el Mehdi ha destacat que una tercera part de l’Assemblea nacional sahrauí són dones, i també compten amb 3 dones ministres. En aquest sentit, ha proposat un intercanvi entre diputats catalans i sahrauís per aprofundir en la formació parlamentària. El coordinador de l’Intergrup, Miquel Carrillo, li ha assegurat que “farem un intercanvi de diputats i diputades, meitat i meitat, perquè puguin veure el funcionament del Parlament als plenaris, les comissions i, en general, tota la mecànica parlamentària i també la feina territorial que exerceixen els diputats”. Carrillo va parlar ahir mateix del tema amb el president Benach.
Fatma ha fet referència a la voluntat del poble sahrauí d’assolir la independència, sense anar en contra del Marroc, però decidint lliurement el seu futur. Ha demanat al govern espanyol “un compromís ferm per exigir al Marroc una solució política a canvi de la important col•laboració econòmica que hi ha entre els dos països”.
La sessió amb Fatma el Mehdi ha estat qualificada pels assistents com a molt profitosa i també ha estat entrevistada per al programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio, amb la periodista Rita Marzoa.
Carrillo ha destacat “la dignitat amb la que s’ha explicat la Fatma, que és la mateixa amb la que el poble sahrauí, conduït pel Front Polisario, viu una situació dramàtica, organitzant i fent funcionar uns serveis públics en condicions tan precàries com hem vist als camps de refigiats”.

QUI ÉS FATMA EL MEHDI
Fatma el Mehdi va néixer el 1969 a Smara, al Sàhara Occidental, quan era una colònia espanyola. La vida de Fatma no va ser fàcil. Amb 7 anys va haver de fugir corrents dels bombardejos marroquins amb la seva família. Varen abandonar casa seva mentre el Marroc es quedava amb totes les seves pertinences i es van instal•lar als camps de refugiats del desert algerià.
Els seus pares la van enviar a estudiar, primer dos anys a Algèria i després a Líbia. Va haver d’interrompre els estudis a Líbia perquè el seu pare va morir a la guerra. Amb 12 anys va tornar als camps per cuidar els seus nou germans petits. Ben aviat es va plantejar fer de mestre dels nens i nenes del campament de Smara. També va començar a desenvolupar una immensa feina en favor de les dones.
Va entrar en contacte amb la Unió Nacional de Dones Sahrauís a partir del naixement de la seva primera filla, que necessitava atenció sanitària. La Unió de Dones li va proposar que busqués una família d’acollida a Espanya. Va trobar una família a Càdis que es va fer càrrec de la seva filla de tres anys. Fatma va haver d’aprendre castellà per comunicar-se amb aquesta família.
A partir d’aquests fets va començar a treballar a la Unió de Dones fins resultar-ne escollida Secretària General el 2002.

Más información en ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog):

Fatma el Mehdi parla sobre la dona sahrauí al Parlament de Catalunya

L’alliberament nacional del poble i de la dona sahrauí

Fuentes:
*Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS)
*ACAPS Wilaya Alt Penedès
*Grup Parlamentari d'ERC

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: