miércoles, 11 de marzo de 2009

Espanya ven armes al Marroc i no compleix la nova llei de comerç d’armes


ACAPS Wilaya Alt Penedès
10 de març de 2009


Segons informa la Fundació per la Pau, el Govern central va autoritzar, durant el primer semestre de 2008, la venda de material de defensa a Israel, Colòmbia, la Xina, el Marroc i el Pakistan, entre altres destinacions preocupants. El Marroc va comprar material militar per 47,7 milions d'euros.

Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Greenpeace i la Fundació per la Pau denuncien que Espanya continua exportant armes a destinacions preocupants, després d’analitzar les estadístiques oficials sobre el comerç exterior de material de defensa i de doble ús del primer semestre de 2008. Les organitzacions demanen que s’aclareixi per què Espanya continua venent material de defensa a països on no hi ha garanties que no sigui utilitzat per a violacions de drets humans o repressió interna.

En el seu article 8, la llei espanyola estableix que no s’autoritzaran exportacions d’armes quan existeixin indicis racionals que aquestes es poden fer servir en accions que pertorbin la pau, la seguretat i els drets humans. “És alarmant que, tot i el que marca la llei, Espanya exporti armes a Colòmbia, Israel, el Marroc i el Pakistan, entre altres llocs. En definitiva, a països on hi ha risc que les armes contribueixin a violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari”, assenyala Mónica Costa, portaveu d'Amnistia Internacional.

Les darreres dades oficials tampoc reflecteixen les característiques exactes del material exportat i l’ús final dels productes. “Aquesta falta de transparència en el tipus exacte d’armament transferit dificulta el seguiment i el control parlamentari de les exportacions d’armes a llocs on no hi ha garanties que no fomentaran conflictes armats, violacions de drets humans o tindran un impacte negatiu en el desenvolupament sostenible dels pobles”, afirma Francisco Yermo, portaveu d’Intermón Oxfam.

L’ACAPS Wilaia Alt Penedès denuncia la política militar de l’Estat espanyol clarament favorable al Marroc. A l’estiu ja denunciava la venda al Marroc de llanxes torpederes, el regal de bombes de fragmentació, a més de la venda de vehicles blindats, que segurament seran utilitzats contra la població sahrauí. Aquest fet és un posicionament clar d’Espanya a favor del Marroc i abandona la responsabilitat històrica de fer complir la legalitat internacional. Espanya, deixa de banda una suposada neutralitat i abandona el deure de fomentar una solució justa i pacífica del conflicte.

Per a més informació:
http://www.fundacioperlapau.org/sala_premsa/interior_premsa.php?id=117

Fuente: ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog)

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: