domingo, 28 de junio de 2009

6 de Juliol, Palma. Conferència Aminatou Haidar: Lluita en el Sàhara Occidental pels Drets Humans


Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears
23 de juny de 2009


L’Associació d’Amics del Poble sahrauí de les Illes Balears vos convida a la:

CONFERÈNCIA AMINATOU HAIDAR: LLUITA EN EL SÀHARA OCCIDENTAL PELS DRETS HUMANS

6 de Juliol de 2009, a les 19 hores, al Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears,

Rambla dels Ducs de Palma, 10, Palma


AMINATOU HAIDAR, nascuda al 1967 a l’Aaiún (Sàhara Occidental), va ser detinguda per primera vegada al 1987 per participar en una manifestació pacífica contra l’ocupació marroquí del Sàhara Occidental. Va romandre desapareguda durant tres anys i set mesos, en els que va sofrir tortures i interrogatoris, vivint sense cap relació amb el mon exterior i en condicions infrahumanes.

Alliberada al 1991, va continuar la seva lluita contra les violacions dels Drets Humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental pel que va ser novament detinguda en varies ocasions. L’ultima vegada al 2005 desprès de ser apallissada durant una manifestació pacífica a favor de la independència en la ciutat ocupada de Smara. “Es un miracle que estigui viva” afirma Aminatou, que amb el seu testimoni i la seva veu representa la dignitat d’un poble que lluita per recuperar la independència.

Ha estat premiada en nombroses ocasions, entre les que es destaca: el Premi Juan María Bandrés a la Defensa del Dret d’Asil i la Solidaritat amb els refugiats (maig 2006). el premi “Silver Rose Award 2007” del Parlament Europeu (juliol 2007) i el premi “Robert F. Kennedy” pels Drets Humans (novembre 2008).

AMINATOU HAIDAR s’ha convertit en un dels símbols de la lluita del poble sahrauí pel seu dret a l’autodeterminació i a la independència. Té el suport de varies organitzacions, especialment Amnistia Internacional, Human Rights Watch, l’Organització Mundial contra la Tortura i el Comité de Ayuda a los Refugiados.

“¡PUEDEN MATARME, PERO NO A MIS CONVICCIONES!” (Aminatou Haidar)

Fuente: Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears

No hay comentarios: