Tribuna.cat-SIC Servei d'informació Català
El Polisario canvia de tàctica en la seva lluita contra el Marroc
Crònica des del Sàhara d'Antoni Reig / Foto: Jon Herranz
Dijous, 12 de febrer de 2009
(Segona part) Des de l’alto el foc del 1991 entre els exèrcits del Marroc i de la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica) el conflicte del Sàhara Occidental ha quedat bloquejat, ja que la solució política que havia d’impulsar l’ONU no s’ha concretat en res. Ara el Front Polisario i el govern de la RASD han decidit canviar la seva tàctica (la seva estratègia continua sent obtenir la independència) per tal de fer moure les peces de la taula de joc.
En declaracions efectuades la setmana passada davant d’un grup de professors i estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona que van visitar els campaments de refugiats de Tinduf (Algèria) i els territoris alliberats del Sàhara Occidental, el primer ministre de la RASD, Abdelkader Taleb Omar, va explicar que en data recent s’han descobert dipòsits d’aigua en el desert, fet que farà possible traslladar als territoris alliberats a part de la població ara refugiada en els campaments de Tinduf. Es construiran escoles i hospitals en els nuclis de població establerta en els territoris alliberats i es farà un aeroport a la localitat de Tifariti, que podrà convertir-se en la capital provisional de la RASD.
Actualment les forces armades de la RASD controlen una tercera part del territori del Sàhara Occidental (284.000 quilòmetres quadrats) i en el sector nord hi ha uns dos mil nòmades. En els campaments de Tinduf hi viuen entre 150.000 i 200.000 refugiats i en els territoris ocupats pel Marroc uns 60.000 sahrauís i uns 200.000 immigrants marroquins.
Patriotisme i igualtat
La societat sahrauí no té problemes de fonamentalisme religiós ja que degut al seu origen nòmada no tenen imams i hi ha molt poques mesquites. La relació és directa entre el fidel i el seu Déu, sense intermediaris ni predicadors (imams). Als campaments de refugiats hem vist una societat igualitària, sense rics ni gent que passi gana i amb una dignitat que no es troba en altres parts del món àrab (els nens no demanen res als visitants estrangers). És patent la consciència nacional que fa que la joventut estigui disposada a tots els sacrificis necessaris per alliberar el seu país de l’ocupació marroquina. Una de les raons del canvi de tàctica del Polisario ha estat la pressió d’aquesta joventut que desitja tornar al combat desprès de divuit anys d’alto el foc que no han aportat cap solució.
El primer ministre va afirmar que la RASD compta amb el suport decidit d’Algèria “que sap el que aquí es juga, la estabilitat de tota la regió, el respecte a les fronteres del colonialisme i el respecte al dret a l’autodeterminació” i va explicar-nos que “la monarquia alauita es justifica per les fronteres, cada rei avança les seves fronteres, és un fet històric. Ara és a costa nostra, però el Marroc te reivindicacions territorials amb Espanya, Algèria i Mauritània. Si el Marroc s’annexiona el Sàhara Occidental significa que no reconeix les fronteres heretades del colonialisme i demà pot fer el mateix amb altres territoris”.
Recuerda que puedes utilizar el Traductor del blog de la barra de enlaces
Fuentes:
*ACAPS Wilaya Alt Penedès
*Tribuna.cat-SIC Servei d'informació Català
NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:
No hay comentarios:
Publicar un comentario