lunes, 4 de junio de 2007

Cornellà amb el Poble Sahrauí

Un reportaje muy interesante que refleja el buen trabajo realizado por l@s compañer@s de la asociación
Cornellà amb el Poble Sahrauí



Esperant als ‘fills’ saharauis
800 famílies catalanes acolliran aquest estiu un nen saharaui, 12 d’elles a Cornellà gràcies al treball de Cornellà amb el Poble Saharaui. “És una experiència inoblidable”, afirmen els que l’han provat

Un reportatge de Gemma Domene
Revista Tribuna del Baix Llobregat
25-31 maig 2007

La Mònica i el Juan compten ja els dies que queden per a que el Rgaibi arribi a Cornellà. Ell serà un dels més de 800 nens saharauis que aterraran al juliol a Catalunya dins del projecte solidari Vacances en Pau, organitzat per la Delegació del Front Polisari a Catalunya i a través del qual nens i nenes que viuen als campaments de refugiats de Tindouf (Algèria) passen l’estiu amb famílies catalanes.
L’objectiu és que puguin realitzar-se aquí revisions mèdiques a les quals no tindrien accés de cap altra manera però també‘rescatar-los’ de la calor asfixiant del desert algerià. Però aquesta iniciativa va més enllà. I és que és enriquidora tant per als nens com per a les famílies i, a més, “ajuda a recordar i a conscienciar la gent del conflicte que, 32 anys després, encara existeix al Sàhara Occidental i al que, malauradament, la comunitat internacional sembla donar l’esquena”, diu el Juan.
L’associació Cornellà amb el Poble Sahraui, a la que pertanyen la Mònica i el Juan, portarà enguany 12 nens a aquesta ciutat del Baix. Per als infants significa la possibilitat de conèixer una realitat molt diferent a la que viuen cada dia als campaments de refugiats; per a les famílies que els acullen significa, en molts aspectes, una lliçó de vida: “És increïble tot el que aquests nens poden arribar a ensenyar-nos”, afirma la Mònica. “Ens ensenyen a apreciar més les coses, a gaudir amb el més petit dels detalls”, afegeix la Isabel, germana del Joan i una de les pioneres del projecte al Baix Llobregat. Ella l’any passat va acollir al Moha i al Mulai que, després de set estius amb ells, són ja part de la família. Una de les coses que més sorprèn a l’Isabel és el respecte que els saharauis tenen per la família: “Per a ells és el més important i, tot i que es troben molt a gust aquí, sempre es recorden de la seva mare. Una altra cosa que els sorprèn són les llars d’avis, no entenen perquè els avis no viuen amb les seves famílies”. Però, sobre tot, el que més els impacta és l’alegria que desprenen uns nens que, tot i la difícil situació en què viuen, mai perden el somriure.
Als 12 infants saharauis que arribaran enguany a Cornellà els espera un estiu molt intens. Excursions, sortides a la platja, practicar futbol ... i fins i tot una recepció amb l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, durant la qual el batlle aprofita per conèixer millor aquest projecte solidari que no seria possible sense la col·laboració del consistori.
El treball de Cornellà amb el Poble Saharaui no es limita només a les colònies solidàries. Durant tot l’any realitzen activitats per ajudar al poble saharaui, la més important la Caravana d’ajut humanitari que cada any porta aliments i medicaments als refugiats. Aquest dijous 24 de maig, l’associació realitzarà una reunió informativa al CRAJ de Cornellà a partir de les 19 hores. I és que encara hi ha temps d’acollir un nen saharaui. La Mònica, el Juan i la Isabel animen a tothom
perquè, afirmen, “és una experiència que et canvia la vida”.

El que més impacta a les famílies és l’alegria que desprenen uns nens que, tot i la difícil situació en què viuen, mai perden el somriure

L’objectiu és que puguin realitzar-se aquí revisions mèdiques a les quals no tindrien accés de cap altra manera però també ‘rescatar-los’ de la calor asfixiant del desert algerià

És també una manera de conscienciar la gent de la situació que viu el Sàhara Occidental i davant la qual “la comunitat internacional sembla donar l’esquena”

Un conflicte que dura ja més de 30 anys

Els saharauis porten 30 anys lluitant per la seva llibertat. El 1975 Marroc envaïa la llavors colònia espanyola del Sàhara Occidental mitjançant la ‘Marcha Verde’. Aquesta marxa va sorprendre Espanya en un moment delicat, amb Franco agonitzant, de forma que va acabar abandonant el territori. Així es va iniciar una guerra entre Marroc i el Front Polisari fins que el 1991 es va signar, a instàncies de l’ONU, l’alto al foc amb el compromís de buscar una sortida pacífica al conflicte incloent-hi un Referèndum d’Autodeterminació. Però aquest no ha arribat encara perquè el Marroc l’ha anat retardant. Mentrestant, és la població saharaui la que sofreix. La invasió marroquí va obligar a milers de saharauis a fugir desert endins. Aquests exiliats van aixecar un campament de refugiats prop de la ciutat algeriana de Tindouf on encara sobreviuen. La situació dels que no van marxar no és molt millor.
Romanen a un territori ocupat pel Marroc i on, segons algunes ONGs que treballen a la zona, pateixen constantment violacions dels drets humans –persecució constant, detencions, tortures...–. En definitiva, una població dividida entre la ocupació i l’exili a la qual la comunitat internacional sembla donar l’esquena. Per això, la tasca realitzada per associacions com la de Cornellà amb el Poble Saharaui és tan important.

Fuentes:
*Cornellà amb el Poble Sahrauí
*Tribuna del Baix Llobregat

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Buenas,

Este reportaje no se publicó en el Mercat de Cornellà si no en la Revista Tribuna del Baix Llobregat.

http://www.tribunaweb.net/noticies%20html/Baix%20Llobregat/417/Exportar5.htm

saludos!!!

SAHARA RESISTE dijo...

Querido/a compañero/a:
Muchas gracias por la información. Ya hemos corregido el error en la noticia y también hemos añadido el enlace de la revista en el apartado de 'fuentes'.
Un abrazo,
Sahara Resiste