sábado, 20 de junio de 2009

ERC i ICV-EUA pregunten al Cònsul del Marroc a Barcelona sobre Yahia Mohammed el Hafad Iazza


ACAPS Wilaya Alt Penedès
19 de juny de 2009

Els portaveus d’ERC i ICV-EUA a l’Intergrup Pau i la Llibertat al Sàhara del Parlament de Catalunya han adreçat una carta al Cònsul del Marroc a Barcelona preocupant-se pel respecte dels drets humans al Sàhara Occidental i per la situació de l’activista sahrauí empresonat al Marroc Yahia Mohammed el Hafad Iazza.

En moltes ocasions, el moviment solidari amb el poble sahrauí ha demanat que des del Parlament es fes alguna actuació davant les agressions individuals de les forces repressives marroquines que suposen una vulneració dels drets humans.

Yahia Mohammed el Hafad Iazza, està pres durant 15 anys a la presó d'Inezgan a uns 20 km d'Agadir, esperant l'apel•lació al judici. En els últims mesos ha estat traslladat a la presó de d'Ait Mellul, on resta en règim d'aïllament absolut, mancat d'atenció mèdica.

Per aquest motiu, els membres de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara d’ERC i ICV-EUA han fet arribar, al Cónsul del Marroc a Barcelona, aquestes inquietuds i li demanen informació sobre quina és la situació legal de Yahia Mohammed el Hafad Iazza; de quins delictes està acusat i, si és cert que està en règim d’aïllament, quines en són les raons, fins quan hi estarà i si rep la deguda atenció sanitària.

Miquel Carrillo, com a Coordinador de l’Intergrup va proposar a tots els grups parlamentaris que signessin l’esmentada carta adreçada al Cònsul del Marroc a Barcelona. El resultat ha estat que només han estat d’acord en signar-la el grup d’Iniciativa i Esquerra, la resta han declinat la signatura.

No obstant això, per primera vegada des del Parlament es fa una actuació com aquesta, que obre un precedent per enviar noves cartes que serveixin de pressió política a les autoritats del Marroc.

Fuentes:
*ACAPS Wilaya Alt Penedès (blog)
*ACAPS Wilaya Alt Penedès (web)