miércoles, 16 de abril de 2014

La delegació catalana als territoris ocupats del Sàhara Occidental, retinguda a Alaiun per la policia marroquíComunicat de la delegació catalana d'observadors als territoris ocupats del Sàhara Occidental
15 d'abril de 2014

La delegació catalana, retinguda a Alaiun per la policia marroquí

La delegació catalana que està visitant els territoris ocupats del Sàhara Occidental ha estat retinguda en una casa aquesta tarda i se li ha impedit arribar a l’hotel mentre s’estava celebrant una manifestacióa favor del poble sahrauí pels carrers d’Alaiun.

Les forces de seguretat marroquí han impedit arribar a l’hotel a la delegació i han obligat contra la seva voluntat i fins i tot amb empentes i amenaces a membres de la delegació a quedar-se en una casa particular sense sortir-ne.

La delegació s’ha situat al terrat de la casa per intentar complir amb la seva tasca d’observació de la manifestació i ha estat sorpresa amb unes pedres que se’ls ha llançat presumptament a mans de la policia marroquí de paisà.

Al cap d’una estona, la delegació ha tornat a l’hotel, però ha estat sempre escortada i supervisada per la policia marroquí i en aquests moments es troba retinguda a l’hotel i sense poder-ne sortir.

Per tot plegat, la delegació catalana denuncia aquests fets així com que se’ls negui la tasca d’observació per la qual han vingut i constata i pot acreditar la vulneració dels drets de manifestació i d’expressió que ha ocorregut aquesta tarda per part de les forces de seguretat marroquines davant de la població sahrauí. Així mateix, denuncia les intervencions violentes per part de la policia contra els centenars de manifestants que participaven a la manifestació convocada per la coordinadora d’associacions sahrauís de drets humans per exigir el dret d’autodeterminació i la independència del Sàhara Occidental.

La delegació catalana està formada per les diputades Marta Vilalta (ERC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA), els regidors de Valls, Jordi Escoda (CUP), de Navàs, Josep Casafont (CUP), i de Caldes de Montbui, Isidre Pineda (ERC), que és també representant de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Catalans d’Amics del Pobla Sahrauí, i els màxims responsables de la Federació d’ACAPS (l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí), Núria Salamé i Miquel Cartró.

Vídeos de la repressió d'avui


Fuentes:
Delegació catalana als TTOO del Sàhara Occidental


lunes, 14 de abril de 2014

Vídeos, fotos i comunicat. Una delegació catalana aconsegueix visitar els territoris ocupats del Sàhara Occidental


 

 

 

 

 

 

Una delegació oficial catalana visita els territoris ocupats del Sàhara Occidental i es reuneix amb associacions de defensa dels drets humans

Una delegació catalana de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara està visitant els territoris ocupats del Sàhara Occidental aquests dies. En la seva primera jornada a Alaiun, la delegació catalana s’ha reunit amb l’Associació Sahrauí per la protecció i defensa de la Cultura i Patrimoni, amb l’Observatori Sahrauí del nen i la dona, i amb l’Associació sahrauí de víctimes dels drets humans.
 
Després dels primers contactes directes la delegació constata que existeix una violació sistemàtica dels drets humans al poble sahrauí i que hi ha una manca de llibertats polítiques i civils en els diferents àmbits. En els propers dies continuarà reunint-se amb diverses entitats de la societat civil per conèixer de primera mà les seves experiències i vivències.
 
La delegació catalana està formada per les diputades Marta Vilalta (ERC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA), els regidors de Valls, Jordi Escoda (CUP), de Navàs, Josep Casafont (CUP), i de Caldes de Montbui, Isidre Pineda (ERC), que és també representant de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Catalans d’Amics del Pobla Sahrauí, i els màxims responsables de l’ACAPS (l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí), Núria Salamé i Miquel Cartró.


Una delegación oficial catalana visita los territorios ocupados del Sahara Occidental y se reúne con asociaciones de defensa de los derechos humanos

Una delegación catalana del Intergrupo por la Paz y la Libertad en el Sáhara está visitando los territorios ocupados del Sahara Occidental estos días. En su primera jornada en Alaiun, la delegación catalana se ha reunido con la Asociación Saharaui para la protección y defensa de la Cultura y Patrimonio, con el Observatorio Saharaui del niño y la mujer, y con la Asociación saharaui de víctimas de los derechos humanos (ASVDH).

Tras los primeros contactos directos la delegación constata que existe una violación de los derechos humanos al pueblo saharaui y que hay una falta de libertades políticas y civiles en los diferentes ámbitos. En los próximos días continuará reuniéndose con diversas entidades de la sociedad civil para conocer de primera mano sus experiencias y vivencias.

La delegación catalana está formada por las diputadas Marta Vilalta ( ERC ) y Hortensia Grau ( ICV- EUiA ) , los concejales de Valls , Jordi Escoda ( CUP ) , de Navàs , José Casafont ( CUP ) , y de Caldes de Montbui , Isidro Pineda ( ERC ) , que es también representante de la Coordinadora Catalana de Ayuntamientos Catalanes de Amigos del Pueblo Saharaui , y los máximos responsables de la ACAPS (la Asociación Catalana de Amigos del Pueblo Saharaui ) , Núria Salamé y Miquel Cartró .
 
Fuentes:
Delegació catalana als TTOO del Sàhara Occidental
Federació ACAPS
Sàhara Horta