sábado, 6 de diciembre de 2008

12 de desembre. Sultana Khaya, víctima i testimoni de la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental a Vilafranca


ACAPS Wilaya Alt Penedès
5 de desembre de 2008


Vilafranca del Penedès acollirà el proper divendres 12 de desembre una taula rodona sobre els drets humans com a acte central de la commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada el 10 de desembre de 1948 per l’Assemblea General de les Nacions Unides. L’acte tindrà lloc a les 8 del vespre a la Sala 5 de l’Escorxador.

L’acte, que preveu ser testimoni de les mancances que encara hi ha en el compliment de la declaració però que també convida a l’esperança per a un futur millor pel que fa als drets humans, comptarà amb la participació de l’historiador vilafranquí Ramon Arnabat i de les defensores dels drets humans Nancy Fiallo i Sultana Khaya.

El passi del DVD Neus Català, el seu testimoni donarà pas a l’inici de l’acte commemoratiu que comptarà també amb l’assistència de Mar Trallero representant de l’Amical Ravensbrück, entitat dedicada no només a continuar la recuperació de la memòria històrica de les dones espanyoles sinó també a conservar els llocs de memòria, que com Ravensbrück corren el perill de desaparèixer.

Pel que fa a la intervenció de l’historiador Ramon Arnabat, se centrarà en el context històric de la declaració i la contextualitzarà amb la memòria històrica i el present amb els conflictes oberts i atacs als drets humans.

La taula rodona s’enriquirà amb els testimonis de Nancy Fiallo i Sultana Khaya.

Nancy Fiallo és advocada i defensora dels drets humans a Colòmbia des de fa 18 anys. El 1996 es va veure obligada a desplaçar-se a Bogotà per amenaces contra la seva vida i en aquesta ciutat es va vincular al treball de drets humans amb la Comissió Colombiana de Juristes, l’Assemblea Permanent de la Pau i la Corporació Reiniciar. En aquest període el seu treball s’ha enfocat en temes de pau, gestió i lobby amb organitzacions nacionals i internacionals agències i ambaixades, a impulsar campanyes pels acords humanitaris, denúncies de violacions de drets humans i a la difusió d’accions a favor de les víctimes.

Sultana Khaya és el testimoni directe d’una víctima de l’opressió i de brutalitat d’un règim feudal, la corona alauita, el Govern del Marroc. És una persona amb una fortalesa increible, una gran defensora dels drets humans, SULTANA KHAYA, sahrauí de 27 anys. Un testimoni més de la brutal repressió de les forces marroquines al Sàhara Occidental.

Sultana Haya participava en una manifestació pacífica junt a un grup d’estudiants sahrauís a la Universitat de Marrakech, en la que es reclamava l’autodeterminació del Sàhara Occidental i el respecte dels drets humans als territoris ocupats pel Marroc, quan va brutalment agredida per la policia marroquina. Va ser apallissada per una quantitat important de policia, en un moment donat un superior li ordena a un altre que li rebenti els ulls, i a cop de porra li destrossa l'ull dret sense cap mirament. Però la cosa no acaba aqui segueixen apallissant-la per tot el cos, i també a la cara, per destrossar-li l'altre ull, cosa que al final no aconsegueixen. Fruit de l'agresio policial al mig del carrer, Sultana va perdre l'ull dret a mes de diferents fractures oseas a la cara i al nas. La van pujar a una ambulància amb dues noies més, on van continuar les tortures altra vegada. És impressionant la brutalitat amb que actuen i la ràbia que fan servir. Va estar en un hospital on no la volien atendre, ni li feien cap tipus de cura i a més Sense deixar entrar a cap membre de la família ni dels amics.

El passat dia 2 de desembre ens assabentàvem de l’assassinat de dos estudiants sahrauís, envestits per un camió a Agadir quan participaven en una sentada, dos més estan greus i tres més van ser detinguts per les forces de repressió marroquines. Els joves eren estudiants de secundària. El Houssein Kteif y Baba Khaya, cosí de Sultana Khaya, van ser les dues víctimes.

L’acte ha estat organitzat per les ONG de la vila Amnistia Internacional Alt Penedès, ACAPS Wilaya Alt Penedès, Creu Roja Alt Penedès, Cooperacció Alt Penedès, Amics de Puerto Cabezas, Entrepobles, Mans Unides, Suport Tibet conjuntament amb el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i compta amb la col·laboració de l’Amical Ravensbrück.

Entrevistes i informació sobre la Sultana Khaya en Poemario por un Sahara Libre

Fuente: ACAPS Wilaya Alt Penedès

NO OLVIDES DEJAR TU FIRMA Y REENVÍALO A TUS CONTACTOS:

No hay comentarios: